Hoe drink jij je koffie? Uit een plastic bekertje? Ik hoop het niet. Al jarenlang wordt plastic gebruikt in alle vormen en maten. Veel van de producten die we kopen zijn gemaakt van plastic, verpakt in plastic en vaak krijgen we er dan ook nog een plastic tasje omheen. Helaas komt niet al dit plastic bij de recycleboer terecht en heeft het een negatieve uitstraling op veel vlakken in ons leven.

Plastic-not so fantastic-facts:

  • Er drijven 5 enorme vuilnisbelten in de oceaan, de grootste in de Stille Oceaan is 34x zo groot als Nederland
  • Superkleine plastic nano/deeltjes remmen de groei van algen, veroorzaken misvormingen en verstoren de communicatie tussen kleine organismen en vissen
  • Ook de vis op jouw bord heeft plastic nano-deeltjes in zijn buik
  • Grondstof van plastic is aardolie: hoofdveroorzaker #1 van CO2 uitstoot
  • En de reden waarom we afhankelijker zijn van bepaalde regimes dan we zouden willen.

Dit alle overwegende, ben ik heel benieuwd wat er tijdens de klimaatconferentie in Parijs op het hoogste niveau besloten zal worden.

In de tussentijd werken visionaire ondernemers, kennisinstellingen en overheden samen aan een alternatief; de biobased economie. In de biobased economy worden planten(resten) en algen gebruikt om kunststof, energie en brandstof te produceren. Door gebruik te maken van reststromen wordt afval omgeturnd tot een grondstof voor nieuwe producten. Een goed voorbeeld hiervan zijn chocoladereepwikkels en roosters om mosselbanken te herstellen, gemaakt van aardappelschillen uit de frietindustrie.

Er zijn ook producten die dankzij het biologische materiaal op een andere manier meerwaarde kunnen leveren. Zo zijn er plantenpotjes die zo zijn samengesteld dat wanneer ze met plant en al in de grond worden gestopt, het plantenpotje niet alleen vergaat maar ook dient als voedingsbodem voor de plant. Benieuwd naar meer biobased voorbeelden? Kijk op de site van het Center of expertise Biobased economy.

Mocht je werken in een organisatie die meer wil weten over de biobased economy dan kom ik graag langs om informatie te delen! Want ik denk dat het juist de taak van de overheid is om naar het hele productplaatje te kijken, en niet alleen te beoordelen op prijs, maar ook op een duurzaam productieproces, transportkilometers en op problematiek die verderop in de keten ontstaat. En dus, waar ze nog voorkomen, de plastic koffiebekertjes, zo snel mogelijk de deur uit te doen!