Wat is BRAM?

BRAM is een team van jonge publieke professionals. We werken per opdracht aan maatschappelijke vraagstukken. Dat doen we vanuit een flexibel dienstverband bij vier verschillende Brabantse overheidsorganisaties: Gemeente Bergen op Zoom, Gemeente Eindhoven, Gemeente Oss en Provincie Noord-Brabant.

We hebben geen vaste functie. BRAM gelooft in mensen die op basis van hun competenties op de juiste plek aan de slag gaan. Door opdrachten te doen bij verschillende organisaties brengen we nieuwe kennis en netwerken mee, die we laten landen in de organisatie. Met één been binnen, en één been buiten. Daarna vliegt BRAM verder. Zo brengen we organisaties in beweging. Zin om BRAM te leren kennen?

Onze missie: een flexibele overheid

Veel mensen zijn zoekende naar de juiste baan, waar ze hun talent, kennis en ervaring optimaal in kunnen zetten. Een baan waarin alles op z’n plek valt. Mensen zoeken ook naar afwisseling, een keer wat anders. Vaak is het mogelijk om binnen je eigen functie andere taken op te pakken, maar hoe zou het zijn om totaal ergens anders te werken? Als dat gevoel knaagt, werk je dan nog wel met aandacht en energie op je huidige plek?

Kunnen organisaties ruimte bieden in de zoektocht naar de juiste persoon op de juiste plek? Hoe ga je hier als leidinggevende mee om? BRAM helpt antwoorden te vinden op die vragen. We hopen zo de overheid verder te brengen in het streven naar flexibiliteit. We zijn al in 2017 genoemd in het Principeakkoord Cao Gemeenten, als voorbeeld om duurzame inzetbaarheid en werkzekerheid van medewerkers te vergroten.

Bovendien zijn we één overheid en geloven we dat we niet in iedere gemeente het wiel opnieuw uit hoeven te vinden. BRAM staat voor uitwisseling van kennis en ervaring tussen organisaties. We zetten ons daarom in voor een stabiele flexibele schil binnen de overheid. BRAM ziet hierin een oplossing bij tijdelijke behoefte aan extra capaciteit. Daardoor kunnen we als overheid sneller en beter inspelen op maatschappelijke vraagstukken.

Deze flexibele manier van werken trekt ook jong talent aan en helpt de overheid ‘vergroenen’ en vernieuwen. Maar het is niet alleen interessant voor jonge mensen. We inspireerden eerder door de wol geverfde directeurs uit ons netwerk om op eenzelfde manier aan de slag te gaan. Zij vormen nu samen Maatschap Brabant.

We werken samen met het A&O fonds aan deze missie en helpen bijvoorbeeld het Ministerie van Defensie om REP verder te ontwikkelen. We verwijzen hierbij ook graag naar andere inspirerende concepten, zoals PuMa, Intermin en De Ruimdenkers.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Hoe is BRAM ontstaan?

Het begon allemaal met pizza. En rond die pizza een groep overheidstrainees met een passie voor de publieke zaak. Ze discussieerden die avond over grote idealen, Hawaï of toch salami, en de zin van het leven. Ook de maatschappelijke trends die ze hadden gesignaleerd tijdens hun trainee-programma kwamen voorbij.  Ze zagen allemaal dat:

  • het werk van gemeentes steeds complexer wordt, mede door decentralisaties en steeds beperktere financiële middelen;
  • inwoners en bedrijven andere behoeften en verwachtingen ontwikkelen, steeds mondiger worden, en zelf mee willen beslissen;
  • overheden worstelen om aantrekkelijk te blijven voor nieuw talent.

En terwijl de laatste pizzakruimels van tafel werden geveegd, kwamen ze tot het inzicht dat je slimmer moet organiseren om een effectieve overheid neer te zetten. Een overheid die beter aansluit bij de behoeften vanuit de samenleving.

Ze filosofeerden verder. Want dan heb je ook een ander type medewerkers nodig. Medewerkers die flexibel inzetbaar zijn op basis van hun competenties, daar waar zij op dat moment het hardst nodig zijn. Medewerkers die niet per definitie kennisexperts zijn, maar juist experts in aanpak. Medewerkers die in beweging zijn, met hun blik naar buiten gericht en die kennis verbinden. Medewerkers met innovatiekracht en lef.

De pizza-eters besloten zélf die nieuwe medewerkers te worden.

En zo werd BRAM in 2012 geboren!

Sociaal & cultuur

Bekijk onze projecten

Ruimte & economie

Bekijk onze projecten

Organisatieontwikkeling & bedrijfsvoering

Bekijk onze projecten

Strategie & veiligheid

Bekijk onze projecten

Workshops & procesbegeleiding

Bekijk onze projecten

Wat niet binnen de hokjes past

Bekijk onze projecten

Wat zeggen anderen over BRAM?

Als Brammer is het ontzettend leuk om in korte tijd veel verschillende opdrachten in verschillende organisaties uit te voeren. Zo doe je veel ervaring op, leer je de overheid snel kennen en bouw je een groot netwerk op. Dat netwerk is ook handig voor de volgende opdrachtgever. Want goed werk is vooral slim werken en leren van elkaar. Tel hier een flinke dosis enthousiasme, energie en creativiteit bij op, en je bent gek als je geen Brammer op je opdracht wil!

Matthijs Mol, Oud Brammer

In 2012 begon mijn BRAM avontuur. Als ondernemende professional die voor verschillende overheden werkt, zorgt voor verbinding tussen die organisaties en voortdurend kijkt naar nieuwe kansen in relatie tot wat de buitenwereld vraagt. Dankzij BRAM heb ik mijn netwerk en cv in korte tijd enorm kunnen vergroten. BRAM is in alle opzichten gegroeid en ik zie een club gedreven professionals die op verschillende gebieden echt het verschil maakt: voor organisaties en de samenleving. Volgens mij zit er een brammer in ons allemaal: het is de kunst deze te laten zien!

Anne-Marie Backx , Grondlegger van BRAM

Brammers zijn consultants van deze tijd. Geen moeilijk gezeur, ze pakken op, analyseren en gaan aan de slag. Ik heb met verschillende Brammers mogen werken bij verschillende opdrachten. Verbindende doeners die zorgen voor resultaat. Een verademing.

Tom de Laat, Directeur Stadsbeleid Gemeente Oss

BRAM is ontwikkeld om de innovatiekracht en de flexibiliteit van onze organisaties een impuls te geven. En dat is uitstekend gelukt! De inzet van de BRAM consultants heeft voor Bergen op Zoom een grote meerwaarde. Dat is te danken aan het ondernemerschap, de innovatiekracht en de expertise van de BRAM consultants.

Lidia Spindler, Oud-gemeentesecretaris Bergen op Zoom

Benieuwd naar onze referenties ?