Tegen het einde van het jaar is het altijd zover: de jaarlijkse evaluatie. Niet alleen kijken naar wat goed ging, maar ook naar wat we absoluut willen verbeteren in het volgende jaar. Kortom, voor mij het ideale moment om weer eens door mijn agenda te bladeren!

Ik blader terug naar januari 2016, net gestart als trainee bij de gemeente Bergen op Zoom. Een leerzame ervaring als projectleider laaggeletterdheid en projectleider intergemeentelijke samenwerking, echter de zomer kwam dichterbij en dit zette mij aan het denken. Want de zomer betekende het einde van mijn traineeship en de kans om een nieuwe stap te zetten. BRAM kwam bij mij dan ook al snel in beeld. De vrijheid, de afwisseling en de toegevoegde waarde spraken mij aan.  In September ben ik dan ook samen met 9 andere Brammers dit avontuur aangegaan. De één al wat meer bekend met het concept dan de ander, maar dat je ondernemend moet zijn, bleek al heel snel. BRAM is namelijk flink gegroeid in 2016. Van 1 organisatie met 3 Brammers naar 4 organisaties met 10 Brammers. De praktijk laat zien: steeds meer organisaties zijn op zoek naar flexibele ambtenaren die werken vanuit opgaven en competenties, en niet vanuit een vast functieprofiel. En ja, daar sluiten wij met BRAM natuurlijk goed op aan!

We kwamen er al snel achter dat samenwerken met 4 organisaties veel vraagt. Heel veel. Het vraagt creativiteit, geduld, flexibiliteit, veel koffie- en/of borrelmomenten, uitzoektalent, lef, nog meer geduld, én uiteraard een pioniersgeest. Want hoe werk je samen over organisatiegrenzen heen? Veel vragen, nog niet zoveel antwoorden. Het najaar van 2016 stond dan ook in het teken van ‘bouwen met elkaar’. Kennismaken, hoe werken we samen als team, wie doet wat? Welke acties en plannen moeten we uitzetten in alle organisaties? Wat doe je alleen in je eigen organisatie? Hoe kunnen we de netwerken van de organisaties beter aan elkaar koppelen, en hoe delen wij opdrachten met elkaar? Hoe spar je over vragen en hoe communiceren we?

Iedereen kon zijn of haar ideeën delen en dan blijkt toch maar weer dat intrinsieke motivatie het verschil maakt. Niet de mentaliteit, ‘ik had geen tijd’, of ‘ik heb niks voorbereid’, maar juist samen aan de slag, schouders eronder en vooral veel doen! Want zo leer je toch het meest. En nee, dit betekent niet dat wij altijd effectief zijn, integendeel. Ook onze vergaderingen duren te lang en ook wij lopen zonder concrete afspraken weg, maar…..we blijven leren dus het wordt elke keer een beetje beter. Regelmatig omkijken naar 2016 en de geleerde lessen meenemen in dit nieuwe jaar, biedt dan ook mooie kansen voor 2017!

En die mooie kansen zijn er. We weten inmiddels welk BRAM-vlees we in de kuip hebben. Hiermee willen we BRAM verder op de kaart zetten. Waar mogelijk ook buiten Brabant en buiten de overheid. Nieuwsgierig geworden naar dit BRAM-vlees? Of kan jij ons helpen om deze ambitie te realiseren? Kijk op: www.bramconsultants.nl of mail naar: info@bramconsultants oipcyxm.nl

We gaan graag samen met jou aan de slag!