“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving” – Albert Einstein

De geboorte van BRAM
4 jaar geleden begon mijn avontuur als Brammer. Onder het genot van pizza’s was ik aan het sparren met een aantal overheidstrainees over onze toekomstige carrière. Wij hadden een gedeelde passie voor de publieke zaak en een missie. De veranderende samenleving vroeg om een andere manier van organiseren door de overheid. Meer flexibiliteit als tegenhanger van de vaste functie zou hierbij kunnen helpen. Ambtenaren inzetten op basis van hun talenten en passies is een opgave waar de overheid voor staat. Ons idee was niet om deze missie alleen te delen, maar ook om deze ook in de praktijk te brengen. En zo werd BRAM, de ondernemende ambtenaar met innovatiekracht en lef, geboren. Gemeente Bergen op Zoom en in het bijzonder gemeentesecretaris Lidia Spindler, was de eerste die mij als Brammer adopteerde en lef toonde om te testen of deze andere manier van werken werkt.

Nieuwe Brammers!
Nu 4 jaar later kan ik met trots zeggen dat BRAM is gegroeid en een begrip is geworden binnen de (Brabantse) overheid. We hebben inmiddels zo’n 25 opdrachten uitgevoerd en het workshopprogramma ‘future proof ambtenaar’ ontwikkeld om collega’s te inspireren. Ook werken we niet alleen meer vanuit Bergen op Zoom, maar ook vanuit gemeente Eindhoven, Oss en de Provincie Noord-Brabant. Vanaf september staan er weer 8 nieuwe Brammers klaar, die vanuit hun innovatiekracht, ondernemerschap en betrokkenheid een kwalitatief hoge bijdrage kunnen leveren aan de overheid. Daar ben ik van overtuigd!

#Backxit
Nu 4 jaar later is het voor mijzelf tijd om mijn eigen grenzen weer te verleggen. Vanaf september mag ik studenten bestuurskunde inspireren om de overheid waardevol te houden, als docent organisatiekunde aan Avans Hogeschool. Een mooie kans en uitdaging om mijn missie op een andere manier door te zetten.
Natuurlijk blijf ik BRAM op de voet volgen, het blijft toch wel een beetje voelen als mijn kindje. De nieuwe Brammers hebben al een naam gegeven aan mijn vertrek: de #backxit. Echter zie ik mijn vertrek niet als een vertrek waarvan de gevolgen niet zijn te overzien. Kindjes moeten namelijk kunnen groeien en ook daarom is het goed dat er een nieuwe lichting klaar staat die BRAM weer naar een hoger level kan tillen.

Ik wil via deze weg daarom iedereen bedanken die in BRAM heeft geloofd. De opdrachtgevers die mij de meest prachtige opdrachten hebben laten uitvoeren, maar ook alle mensen die mij hebben geïnspireerd en gecoacht. En dat zijn er een hoop :). Nogmaals ontzettend bedankt en hopelijk zien we elkaar nog eens!

Matthijs, Mark, Anke, Amarins, Sharien, Danielle, Lorenzo, Dorien en Sabrina: Onwijs veel succes en maak er wat moois van!