Als BRAM-er werk ik aan ‘de transformatie’ van de afdeling fysiek domein van de Gemeente Bergen op Zoom. We zijn op weg naar een manier van werken die gebaseerd is op de competenties en  innerlijk doelen van medewerkers. Die we vervolgens samen, wellicht in zelfsturende teams, binnen de kaders van de organisatiedoelstellingen verwezenlijken. Dit vraagt een verandering van organisatiestructuren, een verandering van het systeem.

Om dit te doen is leiderschap vereist. Wat mij betreft zoeken we de leiders tussen de medewerkers; mensen die hun werk op een andere manier willen inrichten, een manier die dichter bij henzelf staat. Het zijn de medewerkers zelf (en niet zo zeer de managers) die de transformatie gaan leiden. Door het lef te hebben om hun doel en passie op 1 te zetten en op deze manier verandering te brengen.

In zijn boek Tribes, legt Seth Godin op een fantastische manier uit wat leiderschap inhoudt. Hierbij een inspirerende passage;

Het is vier uur ’s ochtends en ik kan niet slapen. Daarom zit ik in de lobby van een hotel in Jamaica mijn mail te checken. Een stel dat duidelijk onderweg is naar bed is na iets te uitbundig vakantie te hebben gevierd, loopt voorbij. De vrouw kijkt mijn kant op en fluistert schor (zo hard dat ze nog net niet schreeuwt) tegen haar vriend: ‘Treurig, vind je niet? Die jongen is met vakantie en dan zit ie zijn mail te checken. Hij kant niet eens genieten van z’n twee vrije weken.’

Ik denk dat de echte vraag, die zij waarschijnlijk niet zouden willen beantwoorden, was: ‘Is het niet treurig dat wij een baan hebben waar we maar twee weken vrij van nemen om alles te ontvluchten wat we vijftig weken per jaar moeten doen?’

Het kostte me vrij veel tijd om te ontdekken waarom ik zo blij was dat ik midden in de nacht mijn mail zat te checken. Het had te maken passie. Behalve slapen was er niets anders wat ik op dat moment liever zou doen; omdat ik het geluk heb dat ik in mijn baan mag werken aan verandering. Hoewel er maar een paar mensen voor mij werken bestaat mijn werk uit het leiden van mensen; ze ergens heen brengen waar wij heen willen.

Aan de andere kant hebben de meeste mensen banen (voor zolang het duurt) waarin ze verandering willen tegenhouden, waarin ze overwerken om de status-quo te beschermen. Dat is dodelijk vermoeiend. Vasthouden aan een systeem terwijl de verandering op de loer ligt, zal je ondergang worden. 

Denk eens na over de mensen die je kent die betrokken zijn, tevreden, meer dan blij om naar hun werk te gaan. Ik wed dat de meesten van hen dingen veranderen. Ze tarten de status-quo en brengen dingen voor het voetlicht; dingen waar ze in geloven. Ze leiden.