Tijdens de Jonge Ambtenaren Dag 2016 gaf Paul Hughes een wervelend inspirerend betoog over leiderschap van de toekomst. Zijn boodschap: leiderschap is een mentaliteit.

Door de geschiedenis heen zie je dat leiderschap is gebaseerd op drie waarden; discipline, adaptiviteit en voorbereiding. Los zijn ze belangrijk, maar juist de combinatie van deze drie maakt de som groter dan dat ze afzonderlijk zijn. Ze leggen samen het fundament voor krachtig leiderschap.

Daarnaast opereert een mens vanuit drie netwerken; het hoofd, het hart en de handen. Deze heb je alle drie nodig om de juiste keuzes te maken;

  • Er is een verschil tussen ideeën en idealen; ideeën komen uit hoofd, idealen uit je hart. Gebruik je hart bij het bepalen van je doel, laat idealen leidend zijn.
  • Gebruik het hoofd (de ratio) voor het stellen van de juiste vragen. Een juiste vraag is er een die leidt naar buiten de box; dus niet ‘hoe doe ik dit beter?’ maar ‘hoe doe ik dit anders?’.
  •  Gebruik je handen om te zorgen voor actie. Continu. Begin met hele kleine acties, dagelijks en bouw ze uit naar grotere. Zo creëer je habits; programmeer jezelf met acties die het verschil maken en heb je op een gegeven moment zelf niet meer door hoe krachtig je bezig bent!

Leiderschap

Benieuwd naar meer van Paul Hughes? Bekijk hieronder (of hier )zijn Tedx talk!