BRAM organiseerde werkbezoek Denk Haag voor de medewerkers van gemeente Bergen op Zoom.

Het werkbezoek in april naar Den Haag over “de veranderende overheid” was leerzaam en leuk! Ég wel! Een greep: lobbyisten van de Provincie Noord-Brabant en het VNG vertelden over hun fascinerende job; we hebben zelf een lobby-poging gewaagd, waarbij is voorkomen dat een grote wiet-opslagloods in Bergen op Zoom zou komen, we hebben kennisgemaakt met de speechschrijver van Mark Rutte én oog in oog gestaan met dhr. Piet Hein Donner, etc., etc.groepsfoto

Dankzij de Brammers

Deze Brammers weten wel van aanpakken en organiseren. Het werkbezoek was georganiseerd door Annemarie Backx, Marieke Bart, Matthijs Mol, Tjerk Hoving en Amarins Hielkema van Bram en de Toekomst van Brabant. Naar aanleiding van ingebrachte ideeën hebben zij gezorgd voor een tot de nok toe vol geplande, fantastische dag met als thema: “De veranderende overheid. De rol van de gemeente verandert; wat kunnen we daar nu mee? Wat kan de landelijke politiek daarin voor ons betekenen en hoe maken we daar zo goed mogelijk gebruik van als gemeente(ambtenaren)?”

Lobbyen vóór of tégen wiet in Bergen op Zoom

presentatie_lobbys Ochtends in Nieuwspoort vertelden lobbyisten van de provincie Noord-Brabant en van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) hoe dat lobbyen nou precies in zijn werk gaat. Daarna konden we zelf oefenen via een casus. Groepjes met vóór- of tegenstanders van de fictieve vestiging van een wiet-producent in de leegstaande gebouwen van Philip Morres moesten hun lobby-strategie verdedigen. Een leuke verassing was de aanwezigheid hierbij van Daan de Neef, de vaste speech-schrijver van Mark Rutte. Hij beoordeelde de lobby-pogingen en prees met name Amarins betoog tegen wiet: “Geen wiet, maar suikerbiet”, en de lobby van haar groep die zich uitstrekte tot aan de paus aan toe.

Geef mein un bakkie pleur en un kanoh!

Lobbyen maakt hongerig, en ook hier hadden de Brammers op gerekend. Alle deelnemers kregen tijdens een stadswandeling mét gids een gigantische doos met broodjes, koek en drinken mee. Lekkah joh. En dan kom je de vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner in levende lijve tegen die zijn opwachting maakt bij de Koning in Noordeinde. Te gek gewoon joh!donner

Afschaffen die bureaucratie!

Na de wandeling bezochten we het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Kamerlid Peter Oskam (CDA) vertelt er over zijn werk in de Tweede Kamer en over hoe hij informatie van buiten naar binnen haalt om tot besluitvorming te komen. Daarna bespraken we met Jan Andries Wolthuis, afdelingshoofd Interactie bij de directie Burgerschap en Informatievoorziening bij BZK, hoe we zouden moeten genezen van chronisch overheids-centrisme. Als uitsmijter van de dag heeft de Kafkabrigade ons laten zien dat het verstandig is om bij veel processen eens goed te observeren wat er nou eigenlijk gebeurt. We werden uitgenodigd om eens van perspectief te wisselen en na te blijven denken over of het niet anders kan. Uiteraard is de dag goed afgesloten met een gezellige bôhrel met bieâh en bitteâhrballen.

door Marloes Roks