Op donderdag 30 maart vond voor de tiende keer de Jonge Ambtenarendag plaats, dit jaar in Breda. Ook BRAM was met een flinke club van de partij om ons te laten inspireren in de Nassaustad. Het thema van de dag was ‘Imagine the world turns’ Green, Glocal, Viral & Dark.

Arre Zuurmond, de ombudsman van Amsterdam, trapte als plenaire spreker de dag af. Zijn verhaal over onder anderen de registratie van doodgeboren kinderen maakte veel indruk. Arre vertelde ons over een aantal situaties die hij had meegemaakt, die in eerste instantie incidenten betroffen. Hij gaf ons als jonge ambtenaren de boodschap mee om te proberen vanuit het incident naar het grotere geheel te kijken. Is er in dat grotere geheel iets wat anders en vooral beter zou kunnen, zodat wet- en regelgeving simpeler en beter gemaakt wordt en het inwoners niet meer onnodig lastig gemaakt wordt? Een mooie oproep om elke dag te kijken hoe het beter kan, iets waar we als BRAM graag aan meehelpen. Ook jonge ambtenaar van het jaar Teun Meulepas deed de oproep om continu bezig te blijven met het verbeteren van de samenleving. Zijn oproep was heel concreet: geef je op om mee te denken over de toekomst van de overheid!

Na deze aftrap begonnen de workshoprondes en verspreidden we ons over verschillende locaties in Breda. Er waren bijvoorbeeld excursies naar de KMA en naar het havengebied wat herontwikkeld wordt in de stad. En ook kon je je een paar uur helemaal uitleven als DJ achter de draaitafel. Ik zelf bezocht onder anderen een workshop van Louise Boelens over ‘Deep Democracy’, een dialoogmethodiek om ruimte te creëren voor de tegenstem. Erg interessant om daar eens aan te proeven en te merken hoe je tot een rijker besluit komt als er ook plaats is voor de mening van de minderheid. Iets dat we als overheid vaker zouden moeten doen, we werken tenslotte voor alle inwoners en iedere mening telt!

Ook bezocht ik een workshop over ‘de gelukkige ambtenaar’, waarin we nadachten over onze ‘Ikigai’. De term Ikigai komt uit de Japanse levenskunst en gaat over wat je reden van bestaan is. Het is één van de ‘geheimen’ van een lang en gezond leven voor de inwoners van het Japanse eiland Okinawa. Je Ikigai is de reden dat je ’s ochtends je bed uitkomt, het liefst zelfs zonder daarvoor een wekker te zetten. Want, zo luidt de filosofie, als je het belangrijk genoeg vindt, dan word je vanzelf wel op tijd wakker! Een mooie gedachte, en er zit ook zeker een kern van waarheid in. Het heeft mij in ieder geval wel aan het denken gezet over mijn ware passie. Kom ik elke ochtend met plezier mijn bed uit om naar werk te gaan? Meestal wel gelukkig 🙂 Of ik het experiment aandurf om te stoppen met mijn wekker zetten, dat weet ik alleen zo net nog niet!