Bergen op Zoom is mooi! Dat zeg ik niet omdat ze mijn rekeningen betalen, maar omdat ik het domweg niet wist en erdoor werd verrast de eerste keer dat ik hier kwam. Dit goed bewaarde geheim van een stad heeft zowel een schitterende, sfeervolle binnenstad als mooie natuurgebieden. En alsof dat nog niet genoeg is ligt het nog aan het water ook!

Een van deze wateren, de Binnenschelde, is de afgelopen maanden mijn project geweest. Dit meer, wat vlakbij het centrum van de stad ligt, heeft veel potentie voor toerisme, sport en recreatie en kan enorm helpen qua uitstraling voor ‘daar waar Brabant Zeeland kust’. De boulevard die er langsloopt ademt kansen uit die pas ten dele uitgenut worden. Maar dan moet er wel nog heel wat gebeuren! Naast de strandtent en snackbar die aan het grotendeels met gras overgroeide strandje liggen, staat er ook een zwembad. Dit binnenzwembad ligt op een unieke locatie tegen het water aan, maar doet verder niks met dat feit. Het had ook midden in een wijk kunnen liggen. De camperplaatsen die toegewezen zijn worden wel gebruikt maar liggen niet optimaal en bieden weinig faciliteiten. De parkeerplaatsen bij het zwembad worden in de avond vol enthousiasme gebruikt door vrachtwagenchauffeurs en hanggroepjongeren en zij zijn niet te beroerd om hun territorium af te bakenen met afval.

Kortom, er zijn nog wel wat obstakels te overwinnen. En juist daarom is het zo’n mooie uitdaging! De potentie druipt er van af en het voelt als missen voor open goal om hier niet mee aan de slag te gaan! Dat besefte mijn opdrachtgever gelukkig ook en daarom kwam mijn project dan ook neer op ‘Er valt veel meer uit deze boulevard te halen. Doe dat maar’. En dus ging ik aan de slag.

Na veel gesprekken en door de juiste mensen bij elkaar te zetten ontstonden er al snel mooie ideeën. Deze plannen hebben vorm gekregen, maar zullen nog financieel en politiek afgewogen moeten worden. Helaas houdt mijn opdracht op voordat er een definitieve go gegeven kan worden, maar het zou zomaar kunnen dat Bergen op Zoom over een aantal jaren een geweldige boulevard rijker is met mooie, grote stranden, een aantal hippe strandtenten, een zwembad dat verbinding maakt met de Binnenschelde en watersportverenigingen huisvest, een watersportcentrum, en mogelijk zelfs een waterskibaan! En of deze stad dan nog steeds een goed bewaard geheim blijft valt nog maar te bezien!