Een van de leuke dingen van BRAM is dat wij zelf vorm geven aan onze ontwikkeling. De ontwikkeling van het team, maar ook persoonlijke groei krijgt aandacht. Dit doen we door ontwikkeldagen voor elkaar te organiseren. Iedere zes weken maken we bewust tijd voor momenten van inspiratie en reflectie, en delen we ervaringen. Zo hebben we een paar maanden geleden een ‘fouten maken moet’ workshop gevolgd, zijn we op pad gegaan naar een museum, volgden we een NLP-training en deelden we onze dromen en wensen voor de toekomst in een ‘dromensessie’. Op deze dagen zie ik ons groeien als groep, ieder met zijn eigen talenten en bijbehorende uitdagingen.

De afgelopen maand zijn twee nieuwe Brammers gestart, Menno en Daan, en daardoor hebben wij extra aandacht besteed aan hoe we als team willen samenwerken; wat zijn onze sterke kanten, maar ook onze verbeterpunten? En welke blinde vlekken hebben we inmiddels ontwikkeld, nu we toch al zo’n jaar met elkaar samenwerken? Bijzonder om te zien hoe snel Menno en Daan zich thuis voelen in de groep en zich uitspreken over dingen die hen opvallen bij het team. Andere perspectieven en frisse blikken benutten is één van onze kernwaarden, nietwaar?!

In september gingen we aan de slag met een training projectmanagement door Kenneth Smit. Hoe voer je een goed opdrachtgever – opdrachtnemer gesprek, hoe loop je de deur uit met die opdracht op zak en wat helpt bij het opstellen van een realistische projectplanning? We werden in één dag weer even in meegenomen in de kneepjes van het vak door trainer Mark Booy.

Ook presenteerden we diezelfde maand onze nieuwe workshop ‘Netwerken’. Dit gebeurde tijdens de ambtenarennetwerkmiddag in Oss. Tien Osse collega’s namen deel aan de workshop en leerden elkaar nog beter kennen door het Bram Netwerk Bingo spel. De winnaar van de bingo ontving een bon om de lunch te gaan nuttigen met een collega die hij/zij nog niet zo goed kent. Het actief aanboren van nieuwe netwerken voelt niet voor iedereen als een natuurlijke stap om te zetten, dus een workshop als deze kan hier zeker bij helpen!

September werd afgesloten met een Insights training door Aad Scheffer, trainer bij de Provincie Noord-Brabant. Hij nam ons mee in het Insights ‘teamwiel’ van BRAM, gebaseerd op onze individuele testuitkomsten. Het was zowel verrassend als herkenbaar: veel mensen met een ‘gele’ voorkeursstijl in ons team, gevolgd door groen en rood. Een stelletje enthousiastelingen, inspirators, associatieve denkers bij elkaar, wat af en toe leidt tot lange discussies in overleggen, een overload aan ideeën maar ook trage besluitvorming omdat we te koppig zijn om uit al die ideeën écht te kiezen. Maar, er bleek hoop: door te kijken naar ieders tweede voorkeurskleur werd het kleurenpalet ineens een stuk diverser.

We liepen die middag de deur uit met tips om in onze overleggen sneller tot besluitvorming te komen, waarbij we moeten leren om ieders ‘kleur’ kwaliteit op de juiste manier in te zetten. Een mooie opbrengst, wat mij betreft. Ik kijk alweer uit naar onze volgende ontwikkeldag!