Wat is BRAM? Wie zou BRAM kunnen zijn? Vragen die ik mijzelf ging stellen toen mij gevraagd werd: herken jij jezelf in BRAM? Deze vraag leek mij bovendien een mooie aanleiding om eens terug te kijken op de afgelopen maanden en me te bedenken: Hoe ben ik te werk gegaan en past dat bij BRAM?

Ontwerper bij BRAM

Als ondernemende ontwerper heb ik mij de afgelopen jaren toegelegd op het maken en verzorgen van ontwerponderwijs. Met een jeugdig enthousiast team van voornamelijk architecten komen we op scholen in heel Brabant. Kinderen in het primair en voorgezet onderwijs ontdekken samen met ons hoe creativiteit kan helpen om tot andere innovatieve oplossingen te komen. Ik ontdekte zo dat werken vanuit het ontwerpproces ook buiten de bouwkundige wereld heel nuttig kan zijn. Hoe dat er dan uit zag wist ik nog niet precies.

Tot deze zomer. BRAM zocht jonge enthousiastelingen die, verantwoordelijk voor hun eigen opdrachten, willen werken binnen het publieke domein. De vrijheid om je sollicitatie te motiveren in eigen vorm moedigde mij aan de stoute schoenen aan te trekken. Dat resulteerde in een jeugdfoto van mij en mijn buurjongen Bram, verkleed als ambtenaar, bovenaan mijn zelfgemaakte sollicitatie-striptekening.

Op zoek naar de vraag

Zo landde ik als vreemde eend zonder ambtelijke ervaring in Bergen op Zoom. Bij BRAM start je zonder functieprofiel en probeer je vanuit je persoonlijke interesse en talenten iets toe te voegen. Maar wat kan ik toevoegen? Moet dat iets anders zijn? Hoe ga je dan van start? Kan ik mijn ervaring met kinderen en ontwerpen ook gebruiken binnen de muren van het stadskantoor? Een hoop vragen die uit mijn nieuwe uitdaging naar voren kwamen.

Zo begint elke ontwerper. Hij gaat op zoek naar de vraag achter de vraag. Dus bij elke opgave zoom ik eerst uit om te bepalen binnen welke context deze zich bevindt. Door verschillende standpunten in te nemen kom ik tot nieuwe verbindingen en niet eerder bedachte oplossingen. Daarbij beantwoord ik de vragen die bij aanvang en onderweg gesteld worden.

Vragen brengen beweging

Zo is BRAM gevraagd om een digitaal platform op te zetten dat het delen van duurzame mobiliteitsinitiatieven mogelijk maakt. Bij het lezen van de opgave blijkt dat de opdrachtgever zelf een platform als oplossing in gedachte heeft. Weer roept dat vragen bij me op. Wie gaat dat platform gebruiken? Waarom zouden zij dat platform gebruiken? Wat verstaan we precies onder duurzame mobiliteit?

Dus gaan Daniëlle (collega-Brammer) en ik op zoek naar mensen die ons kunnen helpen die vragen te beantwoorden. Uit die gesprekken halen we op wie de gebruikers en initiatiefnemers zijn als het gaat om duurzame mobiliteit en waar de behoefte ligt. Eerst leggen we verbindingen en dan pas weten we welke vorm dat platform kan aannemen.

Met ondernemingszin ben ik op zoek naar opdrachten waar ik met innovatieve oplossingen aan verandering kan bij dragen. Het vraagt om flexibiliteit als keuzes altijd ter discussie staan en een proces nooit af is. Maakt mij dat tot een Brammer? Ja ik breng beweging!