Na vier jaar neem ik afscheid van BRAM. Afgelopen vrijdag was mijn afscheid, tijdens een gezellige middag in de Philips Fruittuin. Heel gek, want het is voor mij zo lang normaal geweest om telkens weer opnieuw te beginnen. Een nieuwe organisatie, nieuwe opdracht, nieuwe collega’s, nieuw systeem, nieuwe route naar werk. Sterker nog, in de afgelopen zeven jaar dat ik werk, heb ik nooit langer dan één jaar op dezelfde plek aan hetzelfde onderwerp gewerkt. Dat wordt dus wennen! Maar de ‘luxe’ van BRAM, met die vrijheid en enorme afwisseling, die zou ik natuurlijk nooit zomaar opgeven. Ik krijg er namelijk een hele gave nieuwe baan en fijne collega’s voor terug, waarbij ik al weet dat ik er goed op mijn plek zit. Een betere overgang kan ik me niet wensen! Maar niet zonder eerst kort terug te blikken op wat ik de afgelopen jaren geleerd heb.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Eigenlijk is dat te veel om in één blog te beschrijven. Maar er zit wel een rode draad in: ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder!’ Heerlijk, zo’n cliché zin, maar als er íets van toepassing is op BRAM, dan is het dit wel. Natuurlijk, als Brammer werk je zelf aan je eigen opdrachten, op verschillende plekken en voor verschillende opdrachtgevers. Steeds vaker doen we dat niet alleen, maar bijvoorbeeld in duo’s of trio’s. Eigenlijk was een van mijn allereerste opdrachten al een duo-opdracht, maar dat werd het pas na 5 maanden. Het was een taaie klus waarbij ik stuitte op veel weerstand en niet goed verder kwam alleen. Tot ik mede-Brammer Amarins erbij haalde, en we samen naar een heel concreet eindresultaat hebben toegewerkt. Die boost en energie van met iemand anders samen werken aan hetzelfde doel, zorgde ervoor dat de obstakels die ik eerst zag verdwenen.

Daarna volgden nog veel opdrachten samen met andere Brammers. Met Sharien organiseerde ik een jeugdsymposium voor de 3 Brabantse Wal gemeenten, en maakte een benchmark op gebied van salarisadministratie voor gemeente Oss. Met Sabrina en Amarins maakte ik een magazine over organisatieontwikkeling voor gemeente Oss. Met Sabrina werkte ik bij gemeente Haaren aan een toeristische kaart op gebied van food, en vorig jaar bij gemeente Eindhoven aan de verdere ontwikkeling van recruitment en het werkgeversmerk. Bij al deze projecten zat de meerwaarde écht in dat we dit samen konden doen en had één Brammer nooit hetzelfde kunnen bereiken als twee samen (of er in ieder geval véél langer over gedaan!). We vullen elkaar aan qua vaardigheden en sterke kanten.

Schaap met 5 poten

Bij veel BRAM-opdrachten (en ook in vacatures) wordt nog steeds door een opdrachtgever een schaap met 5 poten gevraagd. Maar die zijn écht heel moeilijk te vinden! Vaak adviseren wij dan om de opdracht qua uren te splitsen en in een duo van Brammers op te pakken. Dat kost een opdrachtgever meestal gewoon evenveel qua budget, maar levert wel meer op! Soms zijn opdrachtgevers daar huiverig voor: ‘Is dat niet inefficiënt, als jullie onderling moeten overleggen of werkzaamheden aan elkaar moeten overdragen? Ik heb liever gewoon 1 persoon voor meer uren.’ Maar meestal lukt het dan wel om de opdrachtgever te overtuigen dat het echt beter werkt als we in een klus samen optrekken. De een heeft bijvoorbeeld betere planning-skills en de ander is beter in het betrekken van alle stakeholders. De een schrijft misschien makkelijker een adviesnota aan het eind van het project, terwijl de ander juist zonder moeite de creatieve brainstorm organiseert die nodig is aan het begin.

Ook maken we gebruik van de kennis en het netwerk van het hele team, vooral door de BRAM-dagen op vrijdag. Op die dag brainstormen we bijvoorbeeld gezamenlijk over een klus, als een van de Brammers er niet uitkomt óf nieuwe inspiratie zoekt. Waarom zou je dat in je eentje moeten doen, als je een team van collega’s hebt die graag een uurtje meedenken? Of doen we een intervisie-sessie en reflecteren op wat we geleerd hebben van opdrachten of moeilijke momenten. Daar kunnen de andere Brammers ook weer van leren en zo helpen we elkaar verder in persoonlijke ontwikkeling en inhoudelijke opdrachten. Ook maken we op deze manier slim gebruik van elkaars netwerk, en is de eerste stap bij een nieuwe opdracht heel vaak: ‘Jongens, ik ga aan een opdracht beginnen op gebied van (thema x), wie kent er nog iemand bij andere overheden die ik daarover moet spreken?’ En dan komen er vaak al veel suggesties en ideeën en wordt die eerste stap een stuk makkelijker. Zelfs in coronatijd hebben we geprobeerd deze dingen gewoon te blijven doen, alleen nu digitaal en dat gaat ook prima!

Op naar een nieuwe baan in Eindhoven

Op deze manier samenwerken en elkaars sterke kanten, netwerk en kennis heel bewust inzetten, dat is iets wat ik zeker ga meenemen in mijn nieuwe baan. Bij gemeente Eindhoven ga ik bij de sector P&O aan de slag in het team van HR-architecten (HR-beleidsadviseurs). Ieder heeft in dat team zijn eigen thema’s en projecten. Het lijkt mij een mooie uitdaging om de BRAM-mentaliteit en kracht van samenwerking mee te nemen naar dat team. Ik heb er heel veel zin in om samen met die leuke club collega’s mooie dingen voor Eindhoven te gaan doen en ook eens langer dan een jaar aan een project te kunnen werken. Maar een klein beetje pijn doet het wel, want werken bij BRAM blijft uniek en bijzonder. Brammers, jullie zijn toppers en gelukkig blijf ik jullie zien in Eindhoven! En voor wie dit leest en misschien nog een mooie (duo 🙂 ) opdracht heeft, aarzel niet en neem contact op met BRAM!