‘Ik zie een collega die net het kantoor binnenloopt. Ze kijkt om, ik zwaai en vervolgens draait zij zich om en loopt naar binnen.’

Op een slechte dag gaan bij mij onmiddellijk de alarmbellen rinkelen. Voor ik het door heb, verschijnt er op mijn linkerschouder een stemmetje dat tegen me begint te schreeuwen. ‘Zie je wel, ze wil je niet zien, ze negeert je.’ Op een goede dag verschijnt er met een beetje geluk ook een stemmetje op mijn rechterschouder dat mij terecht wijst en zegt: ‘Ze heeft je vast niet gezien, anders had ze wel even teruggezwaaid.’ Waarop links mij nog gauw het woordje ‘Toch?’ influistert.

Herken jij dit? De feiten zijn bekend, maar wat is het moeilijk om feitelijk naar zaken te kijken. We gaan vanzelf inkleuren. Afhankelijk van je verleden, je kennis, je humeur en de omgeving maak je er zelf een kleurrijk geheel van. En dat allemaal vanwege het grootste ‘gevaar’ van deze wereld: interpretatie.

Maar niemand ontkomt eraan. Ik kom het veel tegen in mijn werk. Zo ook in de gesprekken die ik samen met collega-Brammer Sabrina voer rondom een actueel leefbaarheidsvraagstuk in een aantal dorpen. Een interessant onderwerp dat veel losmaakt. We trekken samen door de gemeente om in gesprek te gaan met diverse belanghebbenden en betrokkenen. De uitkomsten van de gesprekken zijn wisselend maar één ding hebben de gesprekken gemeen: voorafgaand aan het gesprek is de tekening al ingekleurd.

Interessant. Zonder iets te zeggen is blijkbaar al duidelijk wat we komen doen. Makkelijk! Of toch niet?

Oei, 1-0 achterstand
We zijn te laat, het beeld is al ingekleurd. Helaas ook nog eens met de verkeerde kleuren. Dat maakt wissen niet bepaald gemakkelijk. Met een inktwisser trekken wij ten strijde om te kijken of we de tekening toch wat minder gekleurd kunnen maken. En ja, met succes. De ware aard, of beter gezegd de vooraf door onze gesprekspartner flink ingekleurde tekening komt op tafel. Hoe? Alleen maar door vragen te stellen, naar elkaar te luisteren, intenties uit te leggen en door feiten te benoemen. We pakken daarna gauw een leeg vel erbij. En iedereen krijgt een eigen stift en om samen de nieuwe tekening in te kleuren. Wat blijkt? Wanneer we ideeën, verwachtingen en interpretaties naar elkaar uitspreken leren we elkaar begrijpen en is het samen inkleuren van een tekening eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

Heb jij goede tips hoe je samen trajecten aan kunt pakken waarbij eigen interpretaties van tafel verdwijnen? Laat het ons weten, zodat we in de toekomst sneller en effectiever echt samen kunnen kleuren!